Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Dak vervangen

dakisolatie-trudodak-zonder-dakpan

Een dak krijgt heel wat te verduren en kan daarom na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Een beschadigd, lekkend of oud dak kan vervelende gevolgen met zich meebrengen – voor zowel uw huis als gezondheid. Wanneer een dak gebreken vertoont, is het belangrijk op tijd in te grijpen, het dak te vervangen of te repareren.

Reden om het dak te vervangen

Er kunnen verschillende redenen zijn om het dak te vervangen, zoals asbest, vocht, rot hout of een doorgezakte dakconstructie.

 • Asbest

Tot de jaren 80 werd asbest veelvuldig gebruikt in de bouw. Zo ook in daken. Het gebruik van asbest in bouwconstructies is tegenwoordig verboden vanwege de gezondheidsrisico’s die de stof met zich meebrengt. Echter kunnen oude huizen en gebouwen nog steeds asbest bevatten. Let op: Trudodak kan uw asbest niet verwijderen!

 • Vocht en rot hout

Vocht en rot hout zijn vaak het gevolg van extreme weersinvloeden en een gebrekkige dakbedekking. Ook insecten, zoals houtworm en termieten, kunnen de dakconstructie ernstig aantasten. In beide gevallen moet de dakconstructie vervangen worden.

 • Een doorgezakt dak

Doorgezakte gordingen kunnen een gevolg zijn van een te zware belasting of een te zwakke dakconstructie. Een doorgezakt dak hoeft niet altijd volledig vervangen te worden. Een dakdekker kan in sommige gevallen de constructie ook verstevigen en het dak opnieuw uitlijnen.

Een asbestdak vervangen

Een oud dak is brozer en daarmee vatbaarder voor beschadigingen. Hoe ouder het dak, des te groter is de kans op losse asbestvezels. Met het oog op uw gezondheid is het hoe dan ook aan te raden om uw asbestdak te vervangen. Ook wordt er gewerkt aan een verbod op asbestdaken, dat mogelijk van start zal gaan per 2024.

Regels asbestdak

Om de uw veiligheid – en die van uw omgeving – te waarborgen gelden er diverse regels om uw asbestdak te vervangen.

Als eigenaar van het pand bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van uw asbestdak. Voordat u het dak vervangt, dient u de gemeente hiervan op de hoogte te brengen met een sloopmelding. Bent u van plan zelf het asbestmateriaal te verwijderen? Houd u er dan rekening mee dat dit niet altijd mag. In de volgende gevallen bent u verplicht een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.

 • het asbestdak is al beschadigd
 • het dak is groter dan 35m2
 • er liggen asbesthoudende dakleien op het dak
 • het betreft een asbestdak van een bedrijfspand

Zeker weten wat u moet doen bij asbest? Via deze website van de overheid, kunt u een handig stappenplan doorlopen.

Let op: Trudodak kan uw asbest niet verwijderen!

Subsidie verwijderen asbestdak

U kunt in aanmerking komen voor een subsidie om uw asbestdak te verwijderen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat u dit laat doen door en gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijven. De subsidie is bedoeld voor particulieren, non-profit organisaties, bedrijven en overheden.

Dak en dakpannen vervangen

Vaak worden ook de dakpannen vervangen wanneer het dak wordt vernieuwd. Om de dakconstructie te kunnen vernieuwen, moet eerst de dakbedekking van het dak worden gehaald. Indien de dakpannen nog in goede staat verkeren en de nieuwe dakconstructie geen wijzigingen aan het dak met zich meebrengt, dan kan dezelfde dakbedekking gebruikt worden. Om het nieuwe dak optimaal te beschermen, wordt er in het geval van kapotte of poreuze dakpannen geadviseerd de dakpannen te vervangen.

Dakpannen vervangen en isoleren

Wanneer een dak wordt vervangen, dan wordt deze ook vaak (opnieuw) geïsoleerd. Is het dak al goed geïsoleerd, dan moet het materiaal alsnog worden verwijderd om de dakconstructie te kunnen vervangen. Platte daken worden standaard langs de buitenzijde geïsoleerd. Bij hellende daken kan dakisolatie zowel aan de binnen- als buitenzijde worden aangebracht. Wanneer een dak langs de buitenzijde wordt geïsoleerd, dan kan het zijn dat de dakpannen vervangen moeten worden. De isolatielaag zorgt er namelijk voor dat het dak dikker wordt, waardoor de huidige dakpannen niet meer feilloos zullen aansluiten.

Kosten en besparen

Het vervangen van het dak kan hoge kosten met zich meebrengen, zeker wanneer dit gepaard gaat met nieuwe isolatie en dakbedekking. Een nieuw dak kunt u zien als investering, waarvan het rendement hoog is.

 • Voorkom reparatiekosten

Een solide en waterdicht dak voorkomt (vocht) schade aan de rest van uw woning en daarmee eventuele reparatie- of verbouwingskosten.

 • Bespaar op de energierekening

Veel warmte gaat verloren via het dak. Goede dakisolatie verdient zich dubbel terug in besparingen op de energierekening.

 • Vraag een subsidie aan

Met het oog op verduurzaming en veiligheid, kunt u ook mogelijk aanspraak maken op verschillende subsidies. Zo kunt u informeren of u in aanmerking komt voor een subsidie om uw asbestdak te verwijderen of om het dak van uw (oude) woning te isoleren.

 • Investeer samen met uw buren

Om kosten te besparen kunt u aan uw buren vragen of zij ook van plan zijn in de nabije toekomst het dak of de dakbedekking te vervangen. Vaak zijn naastgelegen woningen in hetzelfde jaar gebouwd, waardoor de daken in hetzelfde jaar aan vervanging toe zijn. Door samen met uw buren te investeren in een nieuw dak, bespaart u o.a. op voorrijkosten. Ook geldt vaak: hoe groter de oppervlakte van een dak, des te lager zijn de kosten per m2 dakbedekking.

Vergunning nieuw dak

Om het dak te vervangen kunt u een vergunning nodig hebben. Dit is doorgaans het geval wanneer het vervangen van het dak het aanzicht wijzigt. Denk hierbij een andere dakbedekking of een andere kleur dakpannen. Ook voor een nieuwe gevel, dakkapel of dakramen heeft u een vergunning nodig. Gebruikt u bij het vervangen van het dak eenzelfde soort constructie en dakbedekking, dan hoeft u geen vergunning aan te vragen.

Een solide en waterdicht dak is van groot belang, zowel voor uw huis als uw gezondheid. Er zijn meerdere redenen om een dak te vervangen. Zo kan een dak asbest bevatten of de houten dakconstructie kan rot of doorgezakt zijn. Bij het vervangen van een dak wordt er vaak ook gekeken of de dakbedekking aan vervanging toe is en of het dak beter geïsoleerd kan worden. Het vervangen van het dak is een belangrijke investering die zich eenvoudig terugbetaalt in besparingen op de energierekening en mogelijke reparatiekosten. Vaak kan er een subsidie worden aangevraagd om het dak te vervangen. Een bouwvergunning is enkel nodig wanneer het aanzicht van het dak verandert.

Terug naar boven