Uw dak houdt u graag heel. Achterstallig onderhoud van het dak kan leiden tot lekkages en andere vervelende problemen. Wordt een dak niet regelmatig onderhouden, dan kunt u voor nare verrassingen komen te staan, zoals dure reparaties of -in het ergste geval – vervanging van het dak. Om dit te voorkomen is het raadzaam het dak goed te onderhouden. Zo zorgt u ervoor dat uw dak altijd in topconditie verkeerd en tegen een (wind)stootje – en regenbui – kan.
De noodzaak van dakonderhoud
Een dak krijgt ook zonder extreme weersomstandigheden, zoals een storm of hagel, heel wat te verduren. Zon, regen en een vervuilde lucht laten continu hun sporen op het dak achter. Daken die op het Noorden gericht zijn, en dus weinig zon krijgen, zijn extra vatbaar voor mossen en vuil – met mogelijke beschadigingen als gevolg. Het is dus noodzakelijk om het dak met regelmaat te onderhouden. Het is beter om problemen te voorkomen dan te ‘genezen’. Met dakonderhoud zorgt u dat uw dak altijd in topconditie verkeerd, waarmee u de levensduur met wel 10 jaar kunt verlengen.
Hoe wordt het dak onderhouden?
Eerst wordt het dak gecontroleerd op gebreken. Daarna wordt het dak schoongemaakt en, waar nodig, gerepareerd of vervangen.
Reinigen
Door het dak te reinigen en te ontmossen worden er scheurtjes en lekkages voorkomen. Daarbij ziet het dak er na het schoonmaken weer stralend uit. Het dak wordt doorgaans gereinigd met een hoge drukspuit. De regenafvoer wordt afgesloten, om te voorkomen dat stukken mos de regenpijp zal verstoppen. Na het reinigen van het dak wordt de afvoer, dakgoot en regenpijp ook grondig schoongemaakt.
Reparaties & vervanging
Verschillende onderdelen van het dak, zoals de bedekking, de constructie en ook de zinkwerken, worden onder de loep genomen. Beschadigingen en gebreken worden tijdig opgespoord. Kleine reparaties worden uitgevoerd en indien nodig worden onderdelen vervangen.
Nieuwe dakbedekking
Dakbedekking gaat doorgaans 30 tot 50 jaar mee, na verloop van tijd kan deze dus aan vervanging toe zijn. Ook kunnen dakpannen gesneuveld zijn, broos of dusdanig vies dat deze niet meer gereinigd kunnen worden en dus vervangen moeten worden.
Gehele renovatie
In sommige gevallen is het raadzaam om het gehele dak te renoveren. Zo kan het zijn dat de dakconstructie gebreken begint te vertonen of dat de isolatie te wensen overlaat. In plaats van herhaaldelijk te investeren in verschillende onderdelen, is het soms beter om het hele dak te renoveren. Zo voorkomt u dubbel werk en zorgt u voor één solide – en waterdicht – geheel.
Kosten dakonderhoud
De kosten van het dakonderhoud hangen volledig af van wat er gedaan moet worden. Moet het dak enkel gereinigd worden? Dan kost u dit minder dan wanneer er ook reparaties nodig zijn. Ook is de oppervlakte van het dak bepalend voor de kosten en de aanschaf van eventuele nieuwe materialen. De kosten van het dakonderhoud verschillen dus per dak.
Besparen op kosten
Dakonderhoud is al een besparing op zichzelf, omdat u hiermee dure ingrepen in de toekomst voorkomt en de levensduur van uw dak met wel 10 jaar kunt verlengen. Maar er is meer wat u kunt doen om op de kosten te besparen. Zo kunt u samen met uw buren investeren in het dakonderhoud. Vaak geldt: hoe groter het dak, des te lager zijn de kosten per m2. Ook bespaart u zo op voorrijkosten en eventuele steigerhuur. Afhankelijk van wat er nodig is, kunt ook bij uw gemeente informeren of uw aanspraak kunt maken op een subsidie. Zo stellen gemeentes bijvoorbeeld vaak subsidies beschikbaar voor dakisolatie, met het oog op verduurzaming.
Weersomstandigheden en een vervuilde lucht tasten het dak continu aan; dakonderhoud is daardoor noodzakelijk. Door het dak goed te onderhouden, kan de levensduur met wel 10 jaar verlengd worden. Tijdens het dakonderhoud wordt het dak eerst geïnspecteerd om te bepalen wat er nodig is. Daarna wordt het dak schoongemaakt of gerepareerd. De dakbedekking wordt vervangen of het gehele dak wordt gerenoveerd. De kosten van dakonderhoud zijn afhankelijk van wat er nodig is. Voor grotere ingrepen, zoals nieuwe dakisolatie, worden er soms subsidies beschikbaar gesteld.