Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Dakpannen vervangen

Dakdekker Eindhoven Trudodak Helvoirt dakisolatie

Nieuw pannendak

Wat is een dak zonder dakpannen? Die dakpannen, daar bent u zuinig op. Het kan dan ook voorkomen dat deze aan vervanging toe zijn; een klus waar het één en ander bij komt kijken.

Wanneer moeten dakpannen vervangen worden?

Het kan zijn dat er door de jaren heen dakpannen gesneuveld zijn of dat dakpannen poreus zijn geworden. Wanneer er isolatie van buitenaf aangebracht wordt, vraagt dit vaak ook om vervanging van de dakpannen. Ook worden er soms verschillende kleuren dakpannen gebruikt als noodoplossing na een storm of zijn dakpannen dusdanig vies geworden dat het reinigen hiervan geen optie meer is.

Stel het vervangen van dakpannen niet te lang uit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het vervangen van de dakpannen. De pannen vormen een belangrijke bescherming van het dak, mochten deze stuk zijn of ontbreken, dan kan dit tot vervelende gevolgen leiden. Zo kan de rest van het dak beschadigd raken, kunnen er lekkages ontstaan of kan de dakconstructie worden aangetast. Door op tijd de dakpannen te vervangen, kunnen grotere problemen en hoge kosten worden voorkomen.

Kosten dakpannen vervangen

De kosten van het vervangen van de dakpannen is geheel afhankelijk van de oppervlakte van het dak. Ook hangen de kosten af van het feit of er meer vervangen of gerenoveerd dient te worden, zoals eventueel dakkapellen, de dakgoot of dakconstructie. Een mogelijke dakisolatie en de keuze voor een klapdak of de ambachtelijke manier van dakpannen leggen, zijn ook bepalend voor de prijs.

Redenen om dakpannen te vervangen

Het vervangen van de dakpannen kan nodig zijn door schade, het ontbreken van of doordat de levensduur (30-50 jaar, afhankelijk van betonnen of keramische pannen ) is bereikt. Vervanging vindt doorgaans plaats bij:

  • Kapotte of poreuze dakpannen
  • Ontbrekende dakpannen
  • Vervuilde of verkleurde dakpannen

Ontbrekende of kapotte dakpannen kunnen een hoop problemen met zich meebrengen, zoals lekkage of een aantasting van de dakconstructie. Als uw dak gebreken vertoont, wacht dan niet te lang met het vervangen van de dakpannen, om grotere problemen en hoge kosten te voorkomen.

Wat houdt het vervangen van dakpannen in?

Dakpannen worden (deels) vervangen, waarvoor een klapdak kan worden gebruikt of de ambachtelijke ingetimmerde methode. Tijdens het vervangen kunnen er tevens andere dakrenovaties, indien nodig, plaatvinden. Ook gaat het vervangen van dakpannen vaak gepaard met het aanbrengen van nieuwe dakisolatie.

Betonnen dakpannen of keramische dakpannen

Het kiezen tussen keramische en betonnen dakpannen is vooral een kwestie van smaak. De dakpannen hebben een andere kleur, vorm en uitstraling. De keuze hangt af van wat het beste bij uw huis past en wat u mooi vindt.

Betonnen dakpannen

Betondakpannen worden gemaakt van cement dat uithardt. Doorgaans worden betondakpannen als milieuvriendelijk gezien. De dakpannen worden geproduceerd zonder bakoven, bieden een aantal mogelijkheden voor technische innovaties. Ook zijn de dakpannen warmte werend en kunnen zij voorzien zijn van een luchtzuiverende coating.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden gemaakt van rivierklei, wat de pannen tot een puur natuurproduct maakt. De voorraad grondstoffen is onuitputbaar en er wordt door de natuur zelf continu nieuwe klei aangemaakt. Om de keramische dakpannen te kunnen produceren wordt er gebruik gemaakt van een bakoven.

Laat dakpannen leggen door een professional

Al kunt u zelf of een bouwprofessional prima hier en daar een dakpan vervangen, is het voor een grotere dakrenovatie verstandig een professioneel dakdekkersbedrijf in de arm te nemen. Een professionele dakdekker kan de staat van uw dak beter beoordelen en aangeven welke mogelijke renovaties of reparaties nog meer noodzakelijk zijn. Zo garandeert u uzelf van het beste resultaat en de beste prijs en komt u na verloop van tijd niet voor onaangename verrassingen, zoals andere gebreken of onnodig hoge kosten, te staan. Vraag één van de professionele dakdekkers van Trudodak om vrijblijvend advies.

Dak vervangen en vergunningen

Het zou kunnen dat u een vergunning nodig heeft om uw dak te vervangen. Wanneer het enkel gaat om het vervangen van de huidige dakbedekking, dan heeft u geen vergunning nodig. Wilt u bij het vervangen van de dakpannen ook een wijziging aanbrengen aan het dak, dan is het wel nodig om een vergunning aan te vragen. Houd er bij het plannen van de werkzaamheden rekening mee dat er enkele weken overheen kunnen gaan voordat u de vergunning in huis heeft.

U kunt er vanuit gaan dat u in de volgende situaties een vergunning dient aan te vragen:
– De draagconstructie van uw dak verandert
– De hoogte, breedte of dikte van het dak wijzigt
– U woont in een monumentaal pand
– Uw huis valt onder het beschermd dorpszicht

Mocht u twijfelen of u een vergunning nodig heeft, informeer hierover bij uw gemeente of vraag het aan uw dakdekker.

Vervangen van dakpannen en kosten besparen

Dakpannen vervangen kan een flinke klus zijn. Hierbij komen dan ook de nodige kosten kijken. Maar, het uitstellen van het vervangen van de dakpannen kan tot meer schade en hogere kosten leiden. Het is dus van belang op tijd in nieuwe dakpannen te investeren. Er zijn een paar opties die u kunt overwegen om kosten te besparen.

1. Dakpannen vervangen en subsidies

Het zou kunnen zijn dat u aanspraak kunt maken op een subsidie. Vaak zijn het de oudere huizen waarbij de dakpannen vervangen dienen te worden. Met het oog op verduurzaming, bieden gemeentes soms subsidies aan om de dakpannen te vervangen.

2. Vervang de dakpannen samen met uw buren

Mocht u in een twee-onder-één kapwoning of een rijtjeshuis wonen, dan kunt u eventueel samen met uw buren de dakpannen vervangen. Vaak stamt het dak van uw buren uit hetzelfde jaar, dus de kans is groot dat de pannen ook rond dezelfde tijd aan vervangen toe zijn. Door samen het dak te vervangen, betaalt u hoogstwaarschijnlijk minder per m2 en wordt u slechts één keer de voorrijdkosten en de huur van de steiger in rekening gebracht.

3. Laat uw dak direct isoleren

Wanneer u de dakpannen vervangt, kan het tevens een goed moment zijn om uw dak te isoleren. Wist u dat er wel zo’n 30% van de warmte door het dak ontsnapt? Door het dak goed te isoleren, bespaart u maandelijks een hoop op de energierekening. Uw dakdekker kan u meer informatie geven over het isoleren van het dak en kostenbesparingen.

Het vervangen van de dakpannen is een klus waar u niet omheen kunt. Door de dakpannen op tijd te vervangen, voorkomt u mogelijke lekkages of andere schade aan het dak. Een dakdekker kan u vrijblijvend en professioneel advies geven over de staat van uw dak, het vervangen van de dakpannen en mogelijke reparaties.

Ontbrekende of kapotte dakpannen? Wacht niet te lang met het vervangen van de dakpannen. Win vrijblijvend advies in van een professionele dakdekker van Trudodak en leer alles wat u dient te weten over het vervangen van dakpannen.

Terug naar boven