Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Dakpannen leggen

Onderhoud Dak Trudodak

Bij dakpannen leggen komt veel meer kijken dan alleen het ‘leggen’ zelf. Dakpannen moeten op een bepaalde manier in elkaar gelegd en verankerd worden, om te zorgen voor een waterdicht en solide geheel. Vaak wordt er om de 30 jaar nieuwe dakbedekking aangebracht. Dakpannen leggen is een zware klus waarvoor de nodige kennis en ervaring vereist is.

Welke dakpannen kiest u

U kunt voor uw nieuwe dakbedekking uit verschillende soorten dakpannen kiezen, waaronder voor de betonnen en keramische dakpan, de holle en platte dakpan

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn doorgaans goedkoper dan kleidakpannen en kunnen relatief snel gelegd worden. De pannen kunnen goed tegen vorst, UV-straling en andere weersinvloeden. Ze gaan rond de 30 jaar mee en zijn minder milieubelastend dan kleidakpannen – omdat ze niet gebakken worden. Betonpannen kosten tussen de 25 en 40 euro per m2.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen geven het dak een authentieke uitstraling. Het is een natuurproduct en de glazuurde pannen zijn goed bestand tegen mossen, algen en vuil. De pannen hebben een lange levensduur van rond de 50 jaar. Voor keramische dakpannen wordt er tussen de 35 en 65 euro per m2 betaald.

Holle en platte dakpannen

Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de holle en de platte dakpan (tegelpan). De hellingsgraad van uw dak bepaalt welk type dakpan het meest geschikt is. Zacht golvende dakpannen zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van 20 tot 25 graden, holle dakpannen zijn geschikt voor een dak met een hellingsgraad van minimum 25 graden en platte dakpannen worden gebruikt voor daken met een hellingsgraad van minstens 35 graden. Het type dakpan is bepalend voor het aanzicht, maar bovenal voor de waterdichtheid en windbestendigheid van het dak.

Hoe worden dakpannen gelegd

Verschillende technieken, kennis en ervaring zijn nodig om een waterdicht, windstootbestendig en mooi pannendak te leggen. Professionele dakdekker gaan als volgt te werk:

  • Voorbereiding

Voordat de dakpannen worden gelegd, wordt er gecheckt of het onderdak in optimale conditie verkeerd. Ook wordt er gekeken naar de huidige dakisolatie en de staat van de dakconstructie, om mogelijke gebreken bijtijds op te sporen en hoge reparatiekosten in de toekomst te voorkomen.

  • Onderdak en panlatten

De folie van het onderdak wordt strakgespannen voor een optimale regenwaterafvoer en een thermische isolatie. Er is een dubbele latstructuur van pan- en tengellatten nodig, waarbij de tengellatten minstens 1,5cm dik zijn. De tengellaten worden verticaal op het dak op de kepers geplaatst. De horizontale panlatten vormen de ophangpunten voor de dakpannen. De afstand tussen de panlatten moet telkens hetzelfde zijn en ervoor zorgen dat de dakpannen elkaar goed overlappen. De ruimte die nodig is voor deze overlap is afhankelijk van het type dakpan. De helling van het dak en het klimaat spelen ook een rol in het bepalen van de afstand. Voordat de panlatten op de verticale tengels worden gespijkerd, worden er verschillende metingen gedaan en berekeningen gemaakt.

  • Dakpannen leggen

Bij het leggen van de pannen wordt er van beneden naar boven gewerkt, om steeds het overzicht over het dak te houden. De onderste rij pannen worden vastgezet op de panlat. In de nokpannen wordt een gaatje geboord, waarna deze bovenaan in de nok worden vastgeschroefd. Pannen worden met een enkele of dubbele overlap gelegd.

  • Afwerking aan zijkant

Daar waar het dak aan de muur grenst wordt de aanbouwrand waterdicht gemaakt met bladlood. Er wordt een voeg uitgeslepen om het lood aan te kunnen brengen. Wanneer het lood is aangebracht wordt dit vastgezet met een rolletje lood. De voeg wordt dichtgesmeerd met specie, waarna het lood over de voeg gehangen wordt.

  • Verankering dakpannen

Om het dak windstootbestendig te maken of voor te bereiden op extreme weersomstandigheden, worden verschillende dakpannen of hulpstukken verankerd aan de onderliggende panlatten. Vaak gelden er bepaalde regels per gemeente waaraan de verankering moet voldoen.

Vergunning dakpannen leggen

In sommige gevallen heeft u een bouwvergunning nodig om de dakpannen te leggen. Dit verschilt per gemeente. In de meeste gevallen is dit nodig wanneer de nieuwe dakbedekking zorgt voor een wijziging in het aanzicht. Denk hierbij aan een verhoogd dak door een isolatielaag, een extra dakkapel of een wijziging in het soort of de kleur dakbedekking.

Kosten dakpannen leggen

De prijs die u betaalt voor een nieuw pannendak verschilt sterk per dak. De kosten zijn afhankelijk van de staat van uw huidige dak, mogelijke reparaties of eventuele dakisolatie. Ook hangt de prijs af van de oppervlakte, het type dakpan en het feit of u het leggen uitbesteedt. Doorgaans wordt uitbesteding aan een professionele dakdekker aangeraden.

Hiermee garandeert u zich van het beste en het duurzaamste resultaat. Eventuele gebreken worden bijtijds opgespoord, lekkages en toekomstige kostbare reparaties worden voorkomen. Daarbij is het vervangen van de dakbedekking een goed moment om het dak (opnieuw) te isoleren.

Wanneer u ervoor kiest om ook nieuwe dakisolatie aan te brengen, informeert u dan bij uw gemeente of u aanspraak kunt maken op een subsidie. Vaak bieden de gemeentes subsidies om daken te isoleren met het oog op verduurzaming. Hiermee kunt u flink op de kosten besparen. Ook verdient de investering in isolatie zich eenvoudig terug in besparingen op de energierekening.

U kunt tevens aan uw buren vragen of zij in de nabije toekomst van plan zijn hun dakbedekking te vervangen, aangezien naastgelegen huizen vaak in hetzelfde jaar zijn gebouwd. Zo bespaart u samen op de prijs per m2 en hoeft u niet ieder apart de voorrijkosten te betalen of een steiger te huren.

Dakpannen worden doorgaans iedere 30 jaar vervangen. Het is een zware klus waarvoor de nodige kennis en ervaring is vereist. Met verschillende leg- en verankertechnieken wordt er gezorgd voor een waterdicht en solide pannendak. Er kan gekozen worden voor betonnen en keramische dakpannen, holle en platte dakpannen. De keuze hangt af van uw smaak, budget en de hellingsgraad van uw dak. Wanneer uw werkzaamheden zorgen voor een wijziging in het aanzicht, heeft u mogelijk een bouwvergunning nodig. Kiest u ervoor om met het vervangen van de dakpannen ook nieuwe isolatie aan te brengen, dan kunt wellicht aanspraak maken op een subsidie.

Terug naar boven