Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Dakreiniging

Om een dak lang mee te laten gaan, is het belangrijk deze schoon te houden. Zo voorkomt u dat er vocht in de pannen doordringt, er scheurtjes ontstaan of de pannen broos worden. Vocht wordt beter afgevoerd en lekkages worden voorkomen. Een schoon dak is een stralend dak; een mooi dak dat optimaal bescherming biedt.

Waarom het dak reinigen?

Een dak krijgt heel wat te verduren, en niet alleen tijdens extreme weersomstandigheden. Dagelijks laten een verontreinigde lucht, regen, wind en zon continu hun sporen achter, zoals vuil, algen en mossen. Zeker bij daken die op het Noorden gericht zijn – en dus weinig zon krijgen – is de kans groot dat er algen en mossen ontstaan. Vuil, algen en mos zetten zich vast in het dak en zorgen ervoor dat vocht niet langer goed afgevoerd kan worden. In plaats daarvan blijft het vocht op de pannen liggen, waarna deze in de pannen trekt. Dit zorgt ervoor dat pannen broos worden, er scheurtjes en lekkages ontstaan. Daarbij kan mos ook de dakisolatie aantasten.

Kortom, een vuil dak fungeert niet langer naar behoren. Het belang van dakreiniging is dus groot en kan de levensduur van een dak met wel 10 jaar verlengen. Door regelmatig het dak te reinigen, zorgt u ervoor dat het dak tegen een (wind) stootje – en regenbui – blijft kunnen. Daarnaast staat een schoon en stralend dak een stuk representatiever.

Wat gebeurt er tijdens het reinigen van het dak?

Het reinigen van het dak kan een uitdagende klus zijn, waarbij zowel de hoogte als gladheid voor veiligheidsrisico’s kunnen zorgen. Het is dus raadzaam deze klus door een professionele dakdekker uit te laten voeren.

Inspecteren & voorbereiden

Een dakdekker inspecteert het dak om vast te stellen in welke mate het dak is aangetast en door welk vuil. Afhankelijk van het type dak – plat of hellend – en de dakbedekking wordt er bepaald welke manier van reinigen het beste resultaat oplevert. Vervolgens worden de juiste middelen geselecteerd en wordt het dak voorbereid. Zo wordt de dakgoot o.a. afgelegd om te voorkomen dat mos en vuil in de dakgoot terecht komen en deze verstopt raakt.

Dak reinigen

Ontmossen

Als het dak is aangetast door mossen, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Een dak wordt ontmost met een hogedrukreiniger zonder of met reinigingsproduct. De keuze hangt af van het type dak en de mate van aantasting. Bij het ontmossen is het van belang de hogedrukreiniger vanuit de juiste hoek te gebruiken, om te voorkomen dat er water onder de sluitingen terechtkomt.

Algemene reiniging

Ook wanneer er geen sprake is van mossen op het dak, is het verstandig het dak met regelmaat te reinigen. Zo wordt overig vuil verwijderd en wordt er voorkomen dat mossen of algen zich alsnog beginnen te vormen op het dak. In de meeste gevallen wordt het dak gereinigd met een hogedrukspuit en heet water. In het geval van ernstige vervuiling kan er gekozen worden voor een reinigingsmiddel. Leien daken worden, vanwege de kwetsbaarheid, onder lage druk gereinigd.

Schoonmaken van dakgoot

Na verloop van tijd stapelen bladeren, mos en ander vuil zich op in de dakgoot, met verstopping als resultaat. Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en vocht in de muur. Het is daarom belangrijk de dakgoot en de regenpijpen met regelmaat schoon te maken.

Afwerking

Om het dak te beschermen tegen vuil en langer schoon te houden, kan deze ingespoten worden met een desinfecterend middel. Ook kan het dak voorzien worden van een extra coating, ter bescherming.

Kosten van dakreiniging

De prijs van dakreiniging hangt af het dak, de dakbedekking, vervuiling en de nodige werkzaamheden. U kunt dakreiniging als investering zien. Door het dak met regelmaat te reinigen, voorkomt u schade, hoge reparatiekosten en eventuele vervanging van het dak. Met dakreiniging kunt u de levensduur van een dak zelfs met tot wel 10 jaar verlengen.

Mossen, algen en ander vuil kunnen uw dak aantasten. Vocht wordt niet langer optimaal afgevoerd, met broze dakpannen, scheurtjes, lekkages en aangetaste dakisolatie als resultaat. Het is dus van belang uw dak op tijd te reinigen. Het dak wordt geïnspecteerd, voorbereid en dan ontmost of gereinigd. Ook wordt de dakgoot schoongemaakt, om te voorkomen dat deze verstopt raakt met bladeren, vuil en mossen. Door het dak op tijd – en met regelmaat – te reinigen, voorkomt u kostbare reparaties of vervanging van het dak.

Terug naar boven