Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Plat dak isoleren

De Ark Eindhoven Plat Dak Trudodak dakdekkers

Het isoleren van het dak is belangrijk, zeker in een land met een wisselvallig klimaat als Nederland. Warmte stijgt omhoog en gaat veelal verloren via het dak. Dit kost veel energie, is slecht voor uw portemonnee én het milieu – zeker in de herfst en winter. Bij de isolatie van een plat dak komt het één en ander kijken. De investering kan aanzienlijk zijn, maar de winst maakt het zeker waard. Gemeentes juichen verduurzaming veelal toe, waardoor u ook mogelijk aanspraak kunt maken op een subsidie.

Waarom een plat dak isoleren?

Omdat er veel warmte – en dus energie – verloren gaat via een plat dak, is het van groot belang deze goed te isoleren. Ook zorgt u er tijdens warme zomers voor dat de temperatuur in de ruimtes onder het platte dak aangenaam blijft. Doorgaans kunnen daken van binnen en van buiten geïsoleerd worden. Doordat er bij een platdak meer risico is op vochtproblemen, is het vaak aan te raden het dak via de buitenzijde te isoleren.

Kosten en rendement dakisolatie

De kosten van de dakisolatie hangen af van het type dak, de oppervlakte, binnen- of buitenisolatie en het materiaal dat nodig is. Vaak bieden gemeentes subsidies met het oog op verduurzaming. Ook kan er vaak op kosten bespaard worden door samen met buren het dak te laten isoleren. Het rendement van dakisolatie is hoog; u bespaart jaarlijks aanzienlijk op de energierekening.

Verschillen tussen pannendaken en plat dak

Het isoleren van een plat dak gaat anders in zijn werk dan het isoleren van een pannendak. Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren: warm plat dak isolatie, koud plat dak isolatie, omgekeerd plat dak isolatie en dubbele isolatie.

Plat dak binnen of buiten isoleren

  • Warm plat dak

Bij warm plat dak isolatie wordt er isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie aangebracht. Het dak wordt beschermd en blijft (in de meeste gevallen) beloopbaar. Ook zal de dakconstructie minder snel krimpen of uitzetten. Met warm plat dak isolatie zal de ruimte onder het dak minder onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen.

Materialen en opbouw
De isolatie van een warm dak bestaat uit meerdere lagen. Er wordt een dampremmende laag aangebracht, om te zorgen dat vochtige lucht niet condenseert in het isolatiemateriaal. Daarna worden er bovenop deze laag folie isolatieplaten bevestigd. De isolatieplaten worden afgedekt met waterdichte dakbedekking. Het dak kan nog worden afgewerkt met tegels of grind.

  • Koud plat dak

Bij een koud plat dak isolatie wordt er isolatiemateriaal aan de onderzijde van de dakconstructie aangebracht. Echter blijft het dak zo blootgesteld aan verschillende weersinvloeden en temperatuurschommelingen. Hierdoor kan het zijn dat de dakconstructie zal krimpen of uitzetten. Om deze reden wordt een koud plat dak isolatie vaak vermeden en enkel toegepast als warm plat dak isolatie niet mogelijk is.

Materialen en opbouw
Er wordt doorgaans glas of rotswol gebruik bij een koud plat dak isolatie. Dit materiaal wordt aangebracht tussen de balken en het dakbeschot. Bij een betonnen plafond wordt het plafond vaak verlaagd met een houten constructie, om zo tussen het dak en de constructie het isolatiemateriaal aan te kunnen brengen. Bij deze vorm van isoleren is dampwering van groot belang, om zo vocht en condensatieproblemen te voorkomen.

  • Omgekeerd plat dak

Bij omgekeerd plat dak isolatie wordt het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakbedekking aangebracht. Deze manier van isoleren wordt doorgaans toegepast bij renovaties, waarbij het de bedoeling is dat de originele dakbedekking in takt blijft. De isolerende werking is minder goed dan bij warm plat dak isolatie. De isolatie is makkelijk aan te brengen en de kosten zijn relatief laag.

Materialen en opbouw
Bij een omgekeerd plat dak vormt de originele dakbedekking de waterkerende laag. Hierop worden vochtbestendige isolatieplaten te liggen, die worden afgedekt met zware materialen, zoals grind of tegels, om de isolatieplaten goed op hun plek te houden.

  • Plat dak dubbel isoleren

Ook kan ervoor gekozen worden het dak dubbel te isoleren, waarbij er zowel van buiten als van binnen isolatiemateriaal wordt aangebracht. Met dubbele isolatie is de isolerende werking erg goed, maar het risico op condensatieproblemen blijft bestaan. Bij het dubbel isoleren van een plat dak komt dan ook het nodige vakmanschap kijken, om zo te zorgen dat deze problemen worden voorkomen.

Bestaand plat dak of nieuw dak

De isolatietechniek is veelal afhankelijk van de mogelijkheden die het dak biedt. Een nieuw dak wordt meestal als warm plat dak geïsoleerd. Indien er sprake is van een bestaand dak of een renovatie, dan wordt er gekeken naar welke isolatietechniek het meest geschikt is. Dakisolatie wordt, ongeacht het een bestaand of nieuw dak betreft, altijd aangeraden.

Kosten dakisolatie

De kosten van een plat dak isoleren hangen af van de manier van isoleren, de dakconstructie en de materialen die er gebruikt worden. Ook spelen de oppervlakte en het type dak mee in het kostenplaatje.

Rendement dakisolatie

Bij het isoleren van uw dak is het belangrijk om, naast de kosten, ook te kijken naar het rendement. Wat levert de dakisolatie u op? Wanneer u uw dak isoleert kunt u flink op de energierekening besparen, wat zowel goed is voor het milieu als uw portemonnee.

Kostenbesparing en subsidies

Mocht de investering om het dak te isoleren te hoog uitvallen, informeert u dan eens bij de buren of zij ook van plan zijn het dak te isoleren. Dit is vaak het geval wanneer de huizen uit hetzelfde bouwjaar komen. Wanneer u samen met uw buren het dak laat isoleren, dan bespaart u op o.a. voorrijdkosten, de eventuele huur van een steiger en op de isolatieprijs per m2. Ook kunt u bij uw gemeente navragen of u aanspraak kunt maken op een subsidie, aangezien gemeentes hiermee vaak verduurzaming van huizen proberen aan te moedigen.

Het isoleren van een plat dak is van groot belang. Het voorkomt warmteverlies en zorgt tijdens warme zomers voor een aangename temperatuur in huis. Een plat dak kan zowel van binnen, buiten als dubbel geïsoleerd worden. Echter wordt er vaak aangeraden het dak buitenlangs te isoleren om mogelijke condensatieproblemen te voorkomen. De isolatievorm hangt af van de dakconstructie en de mogelijkheden die het dak biedt. De investering van dakisolatie betaalt zich meestal dubbel en dwars terug in besparingen op de energierekening.

Bent u van plan uw platte dak te isoleren en wilt u vrijblijvend informatie inwinnen bij een professionele dakdekker? Een specialist van Trudodak geeft u graag persoonlijk advies.

Terug naar boven