Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Dakisolatie buitenzijde

Onderhoud Dak Trudodak

Een goed geïsoleerd dak gaat warmteverlies tegen. Dakisolatie zorgt ervoor dat u er -letterlijk en figuurlijk – een stuk warmer bijzit. Daken kunnen zowel langs de binnenzijde als de buitenzijde geïsoleerd worden. Waar deze eerste optie als de traditionele manier van isoleren wordt gezien, wint de moderne manier – het dak langs de buitenzijde isoleren – ook steeds meer populariteit. Dakisolatie aan de buitenzijde brengt een aantal voordelen met zich mee.

Voordelen van dakisolatie buitenzijde

Dakisolatie langs de buitenzijde – ook wel een Sarkingdak genoemd – kent een aantal voordelen. Een belangrijk voordeel van de dakisolatie langs de buitenzijde is het feit dat de binnenkant van de woning onaangetast blijft en er geen ruimte verloren gaat. Een Sarkingdak kan relatief snel gerealiseerd worden, waarbij de woning gewoon leefbaar blijft. De isolatielaag is ononderbroken, waarmee er koudebruggen worden voorkomen. Het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak biedt tevens een extra beschermlaag aan de dakconstructie.

Nadelen van dakisolatie buitenzijde

Het realiseren van een goede luchtdichtheid kan een uitdaging vormen bij het aanbrengen van de dakisolatie aan de buitenzijde. Om een dak goed te isoleren vanaf de buitenkant, is dan ook de nodige kennis en ervaring vereist. Het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor een Sarkingdak is vaak minder geluidwerend vergeleken met de standaard materialen zoals glaswol

De kosten om het dak langs de buitenzijde te isoleren . Dakisolatie is een investering die zich eenvoudig terugbetaalt in energiebesparingen. Ook zijn er diverse manieren om de kosten te verlagen, zoals subsidies of een gezamenlijke investering als buurtgenoten.

Kosten dakisolatie buitenzijde

De kosten van dakisolatie langs de buitenzijde zijn vaak hoger dan de kosten van dakisolatie langs de binnenzijde en hangen af van meerdere factoren, zoals het isolatiemateriaal, de oppervlakte en de staat van het dak. De bestaande dakbedekking moet worden verwijderd en het dak dient na het isoleren weer netjes afgewerkt te worden. Zo hangt er een ander prijskaartje aan het isoleren van een relatief oud schuin dak, vergeleken met het isoleren van een nieuwbouw plat dak.

In sommige gevallen kunnen de huidige dakpannen van het hellende dak gebruikt worden als afdekking. Echter is er vaak sprake van oude en mogelijk beschadigde dakpannen, waardoor deze niet langer geschikt zijn. Ook kan de isolatielaag ervoor zorgen dat de dakpannen niet meer perfect voegen, waardoor deze vernieuwd moeten worden.

Nieuwe dakisolatie is een investering die zich eenvoudig terugbetaalt in energiebesparingen. Om de kosten van de investering laag te houden, kan er overwogen worden om samen met de buren nieuwe dakisolatie aan te brengen. Omdat er grote oppervlakten kunnen worden geïsoleerd wordt de prijs per m2 lager. Ook is het in veel gevallen mogelijk om aanspraak te maken op een subsidie, die de gemeente beschikbaar stelt met het oog op verduurzaming.

Subsidies energiebesparing eigen huis

Om in 2018 aanspraak te maken op de subsidie energiebesparing eigen huis dient de Rd-waarde van de isolatie op zijn minst 3,5 m²K/W te zijn. Ook dienen de vloer, gevel of spouwmuur geïsoleerd te worden. De subsidie wordt beschikbaar gesteld voor VvE’s, wooncoöperaties en woonverenigingen.

Dakisolatie is van groot belang, zeker bij oudere huizen. Warmte stijgt omhoog en ontsnapt via het dak naar buiten, wanneer de isolatie van het dak te wensen overlaat. Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren, langs de binnen- of buitenzijde. Dakisolatie langs de buitenzijde brengt diverse voordelen met zich mee en is zowel geschikt voor een plat als een hellend dak. De kosten van dakisolatie kunnen worden gezien als investering, die door besparingen op de energierekening wordt terugverdient. Om de investering te kunnen bekostigen kunt u mogelijk aanspraak maken op een subsidie van de gemeente, die deze vaak beschikbaar stelt met het oog op verduurzaming.

Voor de juiste investering en het hoogste rendement, is het aan te raden een isolatiespecialist in te schakelen. Een specialist kan samen met u kijken naar de isolatiemogelijkheden en u helpen bij de juiste materiaalkeuze.

Wilt u besparen op uw energierekening en investeren in dakisolatie langs de buitenzijde? Win vrijblijvend advies in en vraag om een accuraat kostenoverzicht bij één van de specialisten van Trudodak.

Terug naar boven