Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Kosten

Het dak van uw huis krijgt door de jaren – en de seizoenen – heen heel wat te verduren. Na verloop van tijd is het dak dan ook aan vervanging toe. De kosten van een nieuw dak zijn afhankelijk van de werkzaamheden, de nodige materialen en het type dak. Een nieuw dak is een investering die zich eenvoudig terugbetaalt. Met een solide, waterdicht en goed geïsoleerd dak bespaart u op de maandelijkse energiekosten en voorkomt u lekkages en eventuele reparaties in de toekomst.

Wat kost een nieuw dak?

Een professionele dakdekker kan u persoonlijk advies en een duidelijke prijsindicatie geven. De kosten van een nieuw dak hangen af van verschillende factoren:

  • Welke onderdelen van het dak moeten vernieuwd worden? De dakconstructie, de isolatie, de dakbedekking of het complete dak?
  • Kunnen sommige gebreken verholpen worden met reparaties?
  • Gaat het om een hellend of een plat dak en wat is de oppervlakte?
  • Welke materialen worden er gekozen voor de nieuwe dakbedekking en eventuele nieuwe isolatie?

Kosten nieuwe dakbedekking

De dakbedekking is doorgaans iedere 30 jaar aan vervanging toe. Er kunnen na verloop van tijd lekkages ontstaan, dakpannen worden broos, sneuvelen bij een storm of zijn ernstig vervuild. De kosten van de nieuwe dakbedekking hangen af van de oppervlakte van het dak en het type dakbedekking.

Dakpannen komen in verschillende vormen en maten. Er zijn betonnen en keramische dakpannen, holle en platte. Aan iedere pan hangt een ander prijskaartjes.

Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische dakpannen maar gaan minder lang mee. Betonnen dakpannen gaan rond de 30 jaar mee en u betaalt tussen de €25 en €40 per m2.

Keramische dakpannen zijn duurder in de aanschaf maar gaan relatief langer mee. De keramische dakpannen hebben een levensduur van zo’n 50 jaar en kosten tussen de €35 en €65 per m2.

Kosten nieuw dak met isolatie

Bij het vervangen van de dakbedekking wordt er ook naar de staat van de dakisolatie gekeken. Warmte stijgt omhoog en gaat veelal verloren via het dak. Goede dakisolatie voorkomt warmteverlies en zorgt ervoor dat u er – letterlijk en figuurlijk – warmpjes bijzit. Door het dak goed te isoleren kunt u enorm veel besparen op uw maandelijkse energierekening.

Platte daken worden in de meeste gevallen buitenlangs geïsoleerd, hellende daken kunnen zowel langs de binnenzijde als de buitenzijde geïsoleerd worden. De kosten van een nieuw dak met isolatie hangen af van het type dak, de oppervlakte en het isolatiemateriaal.

U kunt kiezen voor de traditionelere isolatiematerialen, zoals glaswol of steenwol, die relatief voordelig in de aanschaf zijn. Ook zijn er steeds meer milieuvriendelijkere en duurzamere isolatiematerialen te verkrijgen, zoals houtvezel of schapenwol, waar u doorgaans een hogere prijs voor betaalt.

Kosten compleet dak vervangen

Bij oudere huizen en gebouwen kan het voorkomen dat het complete dak vervangen moet worden. De dakconstructie kan doorgezakt zijn, asbest bevatten, rot of aangetast zijn. Wanneer de dakconstructie en het binnendak gebreken vertonen, kan dit vervelende – en zelfs gevaarlijke – gevolgen met zich meebrengen voor de rest van uw huis en uw gezondheid. Voor een solide, waterdicht en windstootbestendig dak, dienen de dakconstructie en het binnendak in orde te zijn. In sommige gevallen kunnen gebreken verholpen worden met plaatselijke reparaties, in andere gevallen moet de hele dakconstructie vervangen worden.

Een slimme investering

Een nieuw dak is een slimme investering die zich eenvoudig terugbetaalt. Het dak beschermt u en uw huis tegen verschillende weersinvloeden. Met een solide en waterdicht dak voorkomt uw vochtproblemen, schade en andere gebreken; en daarmee mogelijke hoge reparatiekosten. Met goede dakisolatie gaat u onnodig warmteverlies tegen, waardoor u maandelijks flink op de energierekening bespaart. Door eenmalig een nieuw dak te investeren voorkomt u dat u op verschillende momenten de dakbedekking, de constructie of de isolatie moet vervangen. Nieuwe dakbedekking, goede isolatie en een solide dakconstructie zorgen samen voor een sterk en waterdicht geheel.

Subsidies en bespaartips

Lopen de kosten hoger op dan u gehoopt had? Er zijn verschillende manieren om op de kosten te besparen.

Vraag een subsidie aan

Wanneer u uw dak wilt isoleren kunt u in veel gevallen een subsidie aanvragen bij uw gemeente. Gemeentes stellen vaak subsidies ter beschikking met het oog op verduurzaming. Ook wanneer uw dak asbest bevat, kunt u vaak gebruik maken van een subsidie om uw dak veilig te vervangen.

Investeer samen met uw buren

Vaak zijn naastgelegen huizen in hetzelfde jaar gebouwd. Dit betekent dat uw buren mogelijk rond dezelfde tijd overwegen in het dak te investeren. Doet u dit samen? U bespaart dan op verschillende kosten, zoals voorrijkosten, steigerhuur en de prijs van de dakbedekking per m2.

Een dak krijgt heel wat te verduren en kan na verloop van tijd dan ook aan vervanging toe zijn. Soms hoeft alleen de dakbedekking of de isolatie vernieuwd te worden. Ook kan het voorkomen dat de dakconstructie vervangen moet worden. De kosten van een nieuw dak zijn afhankelijk van de nodige werkzaamheden, het type dak en de nieuwe materialen. Een nieuw dak is een investering die zich eenvoudig terugbetaalt. U bespaart maandelijks op de energiekosten en u voorkomt mogelijke toekomstige reparaties. Om de kosten van een nieuw dak te verlagen, kunt u mogelijk een subsidie aanvragen. Ook kunt u op kosten besparen door samen met uw buren in een nieuw dak te investeren. 

Terug naar boven