Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Dakramen

Onderhoud Dak Trudodak

Met een dakraam tovert u een donkere zolder of kleine ruimte om in een mooie slaapkamer, een leuke hobbyruimte of een goed verlichte werkkamer. Bent u van plan een dakraam te plaatsen? Lees meer over de verschillende soorten dakramen, materialen en prijzen. Ook vindt u hier een stappenplan waarmee u een duidelijk beeld krijgt van hoe de plaatsing van een dakraam in zijn werk gaat.

Soorten dakramen

Er zijn meerdere soorten dakramen – ook wel dakvensters genoemd. De keuze voor een raam hangt af van uw dak en uw wensen. Zo zijn er speciale dakramen voor platte daken en kunt u onder andere kiezen voor wentelende en uitzetbare dakramen.

  • Wentelend dakraam

Een wentelend dakraam draait om een centrale as heen en kan 180° gekanteld worden. Dit type dakraam is geschikt voor daken met een helling tussen 15° en 90° graden. De ramen zijn makkelijk te openen en zijn vaak voorzien van een ventilatieklep.

  • Uitzetbaar dakraam

Een uitzetbaar dakraam wordt met scharnieren aan de bovenkant bevestigd en kan naar buiten geopend worden. Dit raam is geschikt voor daken met een helling tussen de 15° en 55°.

  • Dakraam voor een plat dak

Een plat dak vraagt om andere soorten dakramen, zoals dakkoepels, lichtstraten en lichttunnels. Vaak worden deze voorzien van elektronische componenten waarmee de ramen kunnen worden geopend.

  • Meerdere dakramen

Dakramen kunnen naast elkaar geplaatst worden met koppelstukken. Zo kunt u een deel van het dak vervangen door glas en voor nog meer lichtinval zorgen. Er kunnen verschillende combinaties worden gemaakt om bijvoorbeeld een mini-balkon te creëren.

  • Balkondakraam

Een balkondakraam kan in twee delen worden geopend. Het onderste deel dient als balustrade, waarmee er een balkoneffect wordt gecreëerd. Het bovenste deel wordt naar boven geopend en doet tevens dienst als overkapping.

  • Dakterrasdakraam

Er zijn verschillende pakketten te verkrijgen waarmee een minidakterras kan worden gerealiseerd op een hellend dak. Hierbij worden uitzetdakramen gecombineerd met een vlonder.

Inbraakgevoeligheid dakramen

Over het algemeen voldoen de meeste dakramen aan weerstandklasse 2. Dit betekent dat er speciale veiligheidssloten in het venster zijn geïntegreerd waarmee forcering van het raam wordt voorkomen.

Dakraam prijzen

De kosten van een dakraam hangen af van het type dakraam, de afmetingen en het materiaal. Ook de afwerking, eventuele zonwering, elektrische bediening en mogelijke werkzaamheden rondom het dak zijn van invloed op de prijs.

Materialen

Dakramen – of dakvensters – zijn te verkrijgen in verschillende materialen met verschillen afwerkingen. Zo zijn er dakramen van dennenhout en van kunststof. Dakramen kunnen een houten kern hebben en voorzien zijn van een polyurethaan coating. Buitenprofielen zijn vaak van aluminium, maar zijn ook in zink en koper te verkrijgen.

Ventilatie en isolatie

Dakramen worden vaak geleverd met een ingebouwd, zelfregulerend ventilatiesysteem. De ventilatieklep reageert op drukverschillen, wat ervoor zorgt dat de luchtinstroom constant blijft. De meeste dakramen zijn tegenwoordig standaard voorzien van hoog rendementsglas. Dit triple isolatieglas zorgt voor een isolatiewaarde van 1,0W/m² K. Zo blijft de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten.

Waar wordt het dakraam geplaatst?

De positie van een dakraam hangt af van de dakhelling. Voor een goed uitzicht naar buiten, wordt er bij een dak met een lage dakhelling vaak gekozen voor een langgerekt raam. Een dak met een hoge dakhelling wordt er vaak gekozen voor een minder langgerekt dakraam. Dakramen in de breedte zorgen vaak voor een ruimtelijk gevoel en een goed uitzicht naar buiten, dakramen die verticaal geplaatst worden zorgen voor een goede lichtinval.

Is er een vergunning nodig?

Of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsten van een dakraam hangt af van de invloed die het dakraam heeft op het aanzicht van het dak. Voor een simpel dakraam dat niet meer dan 20% van het dakoppervlak beslaat, is doorgaans geen vergunning nodig. Ook dient u bij het plaatsen van een dakraam rekening te houden met de privacy van de buren. Het beste kunt u uw gemeente uw plannen voorleggen om zeker te zijn van uw zaak.

Stappenplan dakraam plaatsen

  • Positie bepalen

De positie van het dakraam wordt bepaald. Hierbij wordt rekening gehouden met het gewenste effect, de lichtinval en het uitzicht.

  • Afstand meten

De afstand tussen de gordingbalken waartussen het raam komt wordt gemeten, waarna er twee balken op deze maat worden gezaagd: de ‘raveelbalken’.

  • Gordingbalk

De contour van het dakraam met de raveelbalken wordt uitgetekend, waarna de gordingsbalk wordt doorgezaagd en losgewrikt.

  • Balkdragers bevestigen

De uiteinden van de raveelbalken worden voorzien van balkdragers. Dan worden de raveelbalken tussen de gordingbalken geplaatst. De haaksheid wordt gecontroleerd, waarna de raveelbalken met lange schroeven worden bevestigd.

  • Het werkmansgat

Er wordt een werkmansgat van 50×50 cm in het dakbeschot gezaagd en de nodige dakpannen worden verwijderd.

  • Opening dakraam zagen

Op de hoekpunten van de contouren van het dakraam worden gaten geboord, waarna de exacte opening voor het dakraam wordt uitgezaagd.

  • Kozijn en gootstukken

Het kozijn wordt in het gat geplaatst en bevestigd. Het onderste gootstuk wordt aangebracht, daarna de zij- en bovengootstukken.

  • Dakpannen terugleggen

Er worden zoveel mogelijk hele dakpannen teruggelegd. Dakpannen die aan het raam grenzen worden op maat geslepen.

  • Ruit terugplaatsen

De ruit wordt in het kozijn geplaatst en er wordt getest of het dakraam naar behoren werkt.

  • De afwerking

Het dakraam wordt aan de binnenkant afgewerkt. Schroefgaten worden dicht geplamuurd, naden worden gekit en het geheel wordt gladgeschuurd.

Wij werken met Velux en Keiylite

Zoals u ook hieronder kunt zien zijn de mogelijkheden echt enorm en kan alles helemaal naar eigen wens aangepast worden.

Het plaatsen van een dakraam is een goede manier om een ruimte nieuw leven – of licht – in te blazen. Een ruimte lijkt groter en wordt voorzien van natuurlijk daglicht. Er zijn meerdere soorten dakramen, waarvan een wentelend dakraam en een uitzetbaar dakraam de meest voorkomende zijn. Voor platte daken zijn er andere dakraamconstructies te verkrijgen. Met een dakraam kan tevens een balkon of een minidakterras worden gecreëerd. Dakramen worden gemaakt van hout en kunststof of een combinatie van. De prijs van een dakraam hangt af van het type dakraam, de afmetingen, het materiaal en mogelijke werkzaamheden aan het dak. De positie van het dakraam wordt mede bepaald door het gewenste uitzicht en de lichtinval. Een vergunning voor een dakraam moet worden aangevraagd wanneer de plaatsing zorgt voor een wijziging in het aanzicht van het dak of invloed heeft op de privacy van de buren.
Terug naar boven