Kermisberg 18, 5508-DW Veldhoven 040 - 253 91 51

Dakisolatie

Waarmee kunnen wij u helpen?

Om warmteverlies te voorkomen dient een dak goed geïsoleerd te zijn. Dakisolatie aan de binnenzijde houdt omhoogstijgende warmte tegen waardoor een ruimte optimaal verwarmd blijft. Op deze manier bespaart u enorm veel energie, wat fijn is voor zowel het milieu als uw portemonnee. Isoleren langs de binnenzijde is de meest voorkomende vorm van isoleren en is met name geschikt voor hellende daken.

Schuin dak isoleren langs de binnenzijde

Het isoleren van een dak langs de binnenzijde wordt ook wel een “koud dak” genoemd. Het isoleren van een dak aan de binnenzijde is doorgaans voordeliger dan dakisolatie langs de buitenzijde. Platte daken worden vrijwel altijd langs de buitenzijde geïsoleerd, om mogelijke vochtproblemen te voorkomen.

Voordelen

Het dak langs de binnenzijde is een relatief voordelige en snelle manier om het dak te isoleren. Verschillende materialen kunnen worden gebruikt en eenvoudig worden aangebracht. Isolatieplaten of isolatiedekens worden tegen het dakbeschot geplaatst, waarna het plafond met gipsplaten (of een ander materiaal) netjes wordt afgewerkt.

Nadelen

Om het dak langs de binnenzijde te isoleren zal in de meeste gevallen het plafond verwijderd moeten worden. Daarbij neemt het isolatiemateriaal enige ruimte (van de zolder) weg. Het isoleren van een dak langs de binnenzijde brengt risico’s op vocht en schimmel met zich mee. Ook bestaat er een kans op koudebruggen, omdat het materiaal vaak niet als een ononderbroken geheel kan worden aangebracht. Het is daarom van groot belang de isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren door een isolatiespecialist.

Dakisolatie binnenzijde en vochtproblemen

Het is van groot belang de dakisolatie langs de binnenzijde goed aan te brengen om vochtproblemen te voorkomen. De expertise en ervaring van een professional is bij deze belangrijke klus dan ook zeker nodig. Zowel van buitenaf als van binnenuit kan er vocht in de dakconstructie terecht komen. De laag die normaal zorgt voor de afvoer van dit vocht, wordt met het isoleren gevuld met isolatiemateriaal. Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om het materiaal 100% luchtdicht aan te brengen. Daarnaast wordt er bij dakisolatie langs de binnenzijde ook een dampremmende folie aangebracht, om te voorkomen dat condensatievocht in het isolatiemateriaal trekt. Aan de dakzijde van het isolatiemateriaal wordt een dampdoorlatende folie aangebracht om mogelijk vocht naar buiten af te voeren.

Materialen

Er zijn verschillende isolatiematerialen te gebruiken om een dak aan de binnenkant te isoleren.

  • Minerale wol

Minerale wol, zoals glaswol en rotswol, is relatief goedkoop en makkelijk te verwerken. Zowel glaswol als rotswol hebben beide een uitstekende isolerende werking, al zorgt rotswol voor een betere akoestiek.

  • Milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er worden steeds meer milieuvriendelijk isolatiematerialen gebruikt om het dak aan de binnenkant te isoleren. Zo kan er gekozen worden voor schapenwol, houtwol, kurk, hennep en papiervlokken.

  • Kunststof isolatiemateriaal

Ook kan er gekozen worden voor kunststof materialen om het dak van binnenuit te isoleren. Voorbeelden van kunststof materialen zijn EPS, XPS, PUR en PIR zijn chemische schuimen op aardoliebasis. Doordat deze lichte isolatiematerialen ongevoelig zijn voor vocht, worden deze vaak gebruikt in vochtige ruimtes.

Kosten dakisolatie binnenzijde

De kosten van de dakisolatie langs de binnenzijde hangen af van de oppervlakte, het gekozen materiaal en de overige werkzaamheden die er nodig zijn om het isolatiemateriaal aan te brengen. In veel gevallen dient het plafond verwijderd te worden of is het nodig een extra constructie voor het isolatiemateriaal te bevestigen. Ook het type afwerking is bepalend voor het totale kostenplaatje van de isolatiewerkzaamheden.

Dakisolatie is een investering die wordt terugverdiend met de besparingen op de stookkosten. Om deze investering te kunnen bekostigen kunt u mogelijk aanspraak maken op subsidies.

Subsidies en besparen

Mogelijk belangrijker dan de kosten van dakisolatie zijn de opbrengsten. De isolatie zorgt voor een flinke besparing op de stookkosten; fijn voor zowel het milieu als uw portemonnee. Om de investering te bekostigen kunt u bij uw gemeente informeren of u aanspraak kunt maken op een subsidie. Deze worden vaak beschikbaar gesteld, met name voor eigenaren van oudere huizen, met het oog op verduurzaming.

Website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/subsidie-isolatie-huis

Energiesubsidiewijzer: https://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Goede dakisolatie is van groot belang. Het voorkomt warmteverlies, wat resulteert in een enorme besparing op de stookkosten. Door het dak te isoleren zit u er dus – letterlijk en figuurlijk – een stuk warmer bij. Daken kunnen zowel aan de buiten- als binnenkant geïsoleerd worden. Isoleren langs de binnenzijde is met name geschikt voor schuine (hellende) daken, voor platte daken brengt deze manier van isoleren mogelijke vochtproblemen met zich mee. Dakisolatie langs de binnenzijde is relatief voordelig en eenvoudig aan te brengen. De expertise en ervaring van een isolatiespecialist is wel vereist. Er zijn verschillende materialen die zich lenen als isolerend materiaal, van minerale wollen, duurzame isolatiematerialen tot kunststof schuimen. Het isoleren van een dak dient gezien te worden als investering, die zich terugbetaald met de besparingen op energiekosten. Vaak stellen gemeentes subsidies beschikbaar voor dakisolaties, om zo verduurzaming te bevorderen.

Voor de juiste investering en het hoogste rendement, is het aan te raden een isolatiespecialist in te schakelen. De specialist kijkt samen met u naar de isolatiemogelijkheden en helpt u de juiste keuze te maken.

Wilt u besparen op uw energierekening en uw dak laten isoleren langs de binnenzijde? Win vrijblijvend advies in en vraag om een accuraat kostenoverzicht bij één van de specialisten van Trudodak.

Terug naar boven